lakberendezés

Home & Decor

Home & Decor

Kert nélkül is lehetnek friss fűszernövényeid

2015. február 15. - CocoChic

Szeretnél friss és illatos fűszernövényeket, de sajnos nincs kerted? Most összegyűjtöttem pár praktikus megoldást, amivel akár egy tömbházban is lehet saját fűszerkerted!

fuszernoveny.jpg

Cserép - A legegyszerűbb megoldás

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha cserepekbe ülteted el a fűszereket, amiket akár te is felnevelhetsz magról vagy a nagyobb üzletekből, kertészetekből is beszerezheted ezeket a zöldeket pár száz forintért. A legfontosabb, hogy a növények mindig kapjanak elég vizet és fényt és a gyökereiknek is legyen bőven hely, ezért a megvétel után egyből ültessük át őket. Érdemes az ablakokba helyezni a kaspókat, de akár a lépcsőházba vagy a beltéri lépcsőre is elhelyezheted a növényeket.

150215fuszernoveny1.jpg

Az ablakok

A legjobb helyük ott van ezeknek a növényeknek, ahol bőven éri fény őket, így érdemes az ablakok teljes felületét kiaknáznunk. Ne csak az ablak párkányára pakoljunk, hanem ha tehetjük, pár üvegpolcot is szereljünk fel, amiket az ablak tisztításakor gyorsan kipattinthatunk a polc tartójából. A színes faládák is igen dekoratív és praktikus megoldásnak bizonyulhatnak.

150215fuszernoveny2.jpg

Függő megoldások

A függő kaspók is kreatív megoldásnak bizonyulhatnak, főleg ha van lépcsőházunk vagy egy picurka erkélyünk. Ebben az esetben jobban oda kell figyelnünk a növények igényeire, felülre kerüljenek a napimádó fajták, míg alulra a több árnyékot kedvelő növények.

150215fuszernoveny3.jpg

Lehet dekoráció is

Ha az esztétikum is fontos számunkra, akkor válasszunk egy mutatós és könnyen mozgatható ládát vagy kosarat. Igen praktikus megoldás lehet a kertészetekben és barkácsboltokban kapható zsebes kaspó, melyeknek lényege, hogy egy kaspó több, szeparált résszel rendelkezik, így a növények nem zavarják egymást, nem nőnek össze.

150215fuszernoveny4.jpg

A profiknak

Ha nem csak egy szezonális őrületről van szó és fontos számunkra, hogy télen-nyáron megbízható és friss alapanyagokkal dolgozzunk, akkor érdemes lehet beáldozni a konyha egyik falát a cél érdekében. A fali fűszerkert elkészítésekor mindenképpen kérjük ki szakemberek véleményét is, hisz egyrészt a növények igényeit is figyelembe kell vennünk, másrészt a megfelelő szigetelésre is kellő figyelmet kell fordítanunk, hogy ne ázzon és ne penészedjen be a fal.

150215fuszernoveny5.jpg

Ha tetszik az összeállítás, nyomj egy lájkot vagy csatlakozz a blog Facebook-oldalához!
Fotók: pinterest.com/A cikk a femcafe.hu oldalán is megjelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://homeanddecor.blog.hu/api/trackback/id/tr297177805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.16. 11:29:39

Az egész éves zöld fűszer nehezen megoldható, mert télen nincsen elég napfény hozzá. Nem nőnek csak vegetálnak.

Zedder 2015.02.16. 11:36:59

@the.man: hát nálunk a déli konyhaablakban gyönyörűen nőnek télen is a fűszernövények, asszony nagy örömére.:)
süti beállítások módosítása