lakberendezés

Home & Decor

Home & Decor

8 inspiráló ötlet kicsi kertekhez

2015. február 03. - CocoChic

A kicsi kert sokszor áldás, máskor azonban átok, hisz ha nem focipályányi nagyságú terület áll rendelkezésünkre, igaz, hogy nem kell annyit kertészkednünk, ám a zöld terület elrendezésének kialakítása komoly gondokat okozhat.

A megfelelő burkolat

Ha egy kiülős, grillezős kis részt szeretnék, akkor bizony célszerű, ha leburkoljuk a rendelkezésünkre álló felületet, hogy a székek, az asztalok és a többi kinti holmi biztonságosan megálljon és ne süppedjen bele az eső utáni sárba. Mielőtt azonban nekikezdenénk a burkolásnak, fontos tisztázni pár szabályt. A betonozást felejtsük el, hisz sivárrá és kopárrá varázsolja a kertet. Válasszunk inkább izgalmas köveket, természetesebb hatású járólapokat. A naturálisabb megoldások esetében remek ötlet lehet, ha a lapok közötti részt beültetjük mohával, hisz ez sokkal élettel telibbé varázsolhatja a kinti részt. Ha kicsit művészibb kertre vágyunk, akkor érdemes a geometriai formákkal és az optikával is játszanunk.

150203kert1.jpg

A kavics

Kis helyen természetes, de mégis praktikus megoldás is lehet, ha kaviccsal borítjuk be a területet. Ha nem akarjuk, hogy túl ipari legyen a hatás, akkor nagyobb cserepekbe ültessünk zöldeket és azokkal törjük meg az egyhangúbb részeket. A társasházak kertes részeinél érdemes lehet kísérletezni a formákkal, hisz a térkő, a kavics és a zöld izgalmas váltakozása igazán egyedi környezetet varázsolhat.150203kert2.jpg

 

A megfelelő formák

A hosszúkásabb kertek esetében bátran játsszunk a kerek formákkal és pár ösvényt is beépíthetünk, míg a négyzet alakú kiskerteknél érdemes az élesebb formákat alkalmazni. Ha a kinti részt kicsit el akarjuk különíteni, akkor emeljük meg kicsit a szintjét, ez is sokkal tágasabbnak láttathatja a teret, ha utána a lépcsőket, a korlátokat és a padkákat is ügyesen kihasználjuk.

150203kert3.jpg

Modern megoldások

Ha olyan tömbházban élünk, ahol csak a földszinten élőknek van egy kis kertjük, amire a többi emelet rálát, már nehezebb dolgunk van. Ha a terasz egy része fedett, akkor érdemes ott elhelyezni a kerti bútorokat, hogy ne mindenki minket figyeljen, mikor kint ücsörgünk vagy éppen napozunk. A kert adottságaitól függően itt is próbáljunk meg kialakítani egy ösvényt, egy meghatározó formát, de ügyeljünk a növények szintezésére is. Ha tehetjük az egyik sarokba ültessünk egy magasabb fát, ami a kert egy részét kellemes árnyékban tartja a nyári hőségben. A kisebb növényeket cserepekben is elrendezhetjük, de a kiültetett zöldeket is érdemes csoportokba, szigetekbe rendezni. A modern megoldások szerelmeseinek a jobb oldali alternatívát javasolom, ami a sziklakertek újraértelmezésének is tekinthető.

150203kert4.jpg

Ha tetszik az összeállítás, nyomj egy lájkot vagy csatlakozz a blog Facebook-oldalához!

Fotók: pinterest.com/A cikk a femcafe.hu oldalán is megjelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://homeanddecor.blog.hu/api/trackback/id/tr647137035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.02.04. 09:06:38

Nagyon tetszenek ezek a kis kertek.

Azt viszont nem értem, mi ez a "jaj-meg-ne-lássa-valaki-hogy-kint-ülök-a-kertemben" félelem-mánia. Azért van a kert, hogy kint üljek benne. Nem mindegy, hogy látnak-e vagy sem?

Aki ettől fél, ne vegyen kertes házat. :)

kovácspéterke 2015.02.04. 11:17:01

Nekem azt hiszem nem tetszik, ha egy ilyen minikertnek a 80%-a murva

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.04. 13:40:57

Nem vagyok kertépítész, de ezeknek a megoldásoknak a nagy része a kis helyet még kisebbé "varázsolja".

Ladislav 2015.02.05. 08:36:00

Szerintem túl sok a kő és a zöldet eltakaró burkolat.

rfbzs 2015.02.05. 08:37:08

@Hujber Tünde:
Lehet, hogy nem vidéki (falusi)kertes házban élsz, azért nem tudod.
süti beállítások módosítása