lakberendezés

Home & Decor

Home & Decor

10 lakberendezési tipp, hogy megtaláld a tökéletes kanapét

2015. február 12. - CocoChic

A nappali egyik kulcsdarabja a kanapé, melynek kiválasztása komoly fejtörést okozhat, hisz ezen bútordarabnak számos funkciónak és követelménynek kell megfelelnie.

nappali.jpg

A megfelelő méretek

A statisztikai adatok szerint a legkedveltebb és legkényelmesebb kanapétípusok 1 méter mélyek, legalább 1,5 méter hosszúak, 1 méter magasak és legalább 40 centis a háttámla részük. Ha azonban olyan kanapéra vágyunk, amin teljes egészében el tudunk nyúlni, akkor csakis a 2 méternél is hosszabb darabokat vegyük szemügyre.

A karfa szerepe

Sokan karfa nélküli kanapét vesznek, amit később meg is bánnak, hisz nem csak kényelmi szempontból lehet fontos a kartámasz, de praktikus okai is vannak ennek az apróságnak. A megfelelő bútor kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a kevert anyagokkal dolgozó karfa eklektikus, míg a kerek régies, a szögletes pedig modern benyomást kelt.

150212kanape1.jpg

Próbáld ki!

Ha nem vagy benne biztos, hogy egy adott méretű kanapé, hogyan mutatna a szobádban, akkor próbáld ki, hogy hogyan befolyásolná az összképet. Mérd le a kiválasztott bútordarabot, majd sütőpapírból vagy újságpapírból vágd ki a megfelelő alapterületet és helyezd el oda a papírt, ahová a bútort szánod. Ez az apró trükk rávilágíthat pár apróságra, például megnézheted, hogy marad-e elég hely a nagyobb ülőalkalmatosság mellett.

Határozott formák

Ha két, szinte teljesen egyforma bútor között kell választanod, akkor válaszd a magasabb háttámlával rendelkezőt, hisz ez nem csak kényelmesebb, de mutatósabb is. Az alacsonyabb hátlappal rendelkező kanapékon a párnák sem olyan mutatósak, hisz könnyen elvesznek.

Összeillő színek

Ha nem akarsz túl nagy tarkaságot, akkor az alapvető textíliák harmonizáljanak a helyiségben, azaz a kanapé színének passzolnia kell a függönyhöz és a szőnyeghez is.

Ülőpárnák

Ha a kanapé ülőpárnákkal is rendelkezik, akkor azt is vedd figyelembe, hogy a párnák száma nagyban befolyásolja a kényelmet is, így egy két ülőrésszel rendelkező darab nem olyan kényelmes egy három fős családnak.

A lábak szerepe

A kulcsfontosságú darab megvásárlásakor azt is vedd figyelembe, hogy van-e lába az adott típusnak, hisz ez nagyban befolyásolhatja a kényelmet és az esztétikumot is. Ha van lába a bútornak, akkor az csak egy egyszerű láb vagy esetleg gurulós megoldás, hisz ez nagyban megkönnyítheti a berendezés átmozgatását, ami például takarításkor igen hasznos lehet.

150212kanape2.jpg

A megfelelő színek

Soha ne vegyél nagy mintákkal díszített és merész trendszínekben pompázó kanapét, hisz ha ezek trendje lecseng, akkor az egész szobára rányomhatja bélyegét a divatjamúlt darab. Az ülőbútor kiválasztásakor törekedj a visszafogott, semleges színek kiválasztására, hisz ez esetben könnyen feldobhatod az összképet pár mutatós párnával vagy pléddel, amiket akár minden évszakban kicserélhetsz és olcsóbban megúszod, mintha új kanapét kéne venned.

A világos színek átka

Fehér vagy bézs színű bútort gyerekkel vagy háziállattal rendelkező családok esetében ne vegyünk, hisz hiába óvjuk a bútort, előbb vagy utóbb bizony feltűnik pár folt, amitől nem biztos, hogy meg tudunk szabadulni. Probléma lehet még a kárpittisztítók alkalmazása is, hisz sokszor az érzékeny szöveteken foltokat hagynak száradáskor ezek a szerek.

Optikai csalás

A túl hosszú kanapé jóval kisebbnek mutathatja a teret, így ezt is vegyük figyelembe vásárláskor. Az ideális kanapéhossz nem sokkal több, mint a szoba belmagassága, máskülönben már megtöri a teret egy túl hosszú bútor.

Ha tetszik az összeállítás, nyomj egy lájkot vagy csatlakozz a blog Facebook-oldalához!
Fotók: paseoner.com, hammertown.com, founterior.com/A cikk a femcafe.hu oldalán is megjelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://homeanddecor.blog.hu/api/trackback/id/tr117162503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása