lakberendezés

Home & Decor

Home & Decor

Hasznos ökotippek mosáshoz

2015. március 04. - CocoChic

Kevesen tudják, de a mosás az a házimunka, ahol a legtöbbet spórolhatunk, sőt a környezetünkért is igen sokat tehetünk, ha egy kicsit odafigyelünk. Íme pár egyszerű trükk!

mosogep.jpg

Öblítő

A legtöbb vegyszert az öblítők tartalmazzák, mégis ezekből használjuk a legtöbbet a mosás során, sőt a felmérések szerint jelentősen túlzásba is esünk, hisz jóval többet használunk ezekből a termékekből, mint amire szükség lenne. Tegyük fel magunknak a kérdést; megéri a jó illat a rengeteg vegyszert? Ha szagtalanítani szeretnénk a holmikat, akkor az öblítőt cseréljük le ecetre, ami semlegesít mindent. A ruha mosóvízéhez pedig adhatunk természetes hozzávalókból készített rózsavizet, esetleg illóolajat.

150304mosas1.jpg

Folteltávolítók helyett

A foltok eltávolításához sem kell egy egész flakon vegyszert a ruhákra öntenünk, mindössze egy kis türelemre lesz szükségünk. Mosás előtt érdemes legalább 1 órára sós vagy szódabikarbónás vízben beáztatni az erősen szennyezett darabokat, melyeken így fellazulnak a foltok. Az igazán makacs szennyeződések esetén érdemes egy kevés fertőtlenítő hatású teafaolajat is csepegtetni a vízbe. A teafaolajos áztatás a mosható pelenkák esetében is hasznos és természetes megoldás.

Fehérítő nélkül

A fehér ruhák könnyen besárgulhatnak vagy beszürkülhetnek, amit egy hatalmas adag fehérítővel próbálunk meg legtöbbször visszafordítani, pedig itt is számos természetes alternatíva áll rendelkezésünkre. A nátrium-perkarbonát (fehérítő só, folttisztító só) a hipóhoz hasonló fertőtlenítő és fehérítő hatással rendelkezik, mégsem annyira agresszív.

Kevesebb energia

Már számos mosógép kapható ÖKO programmal, melynek lényege, hogy kisebb hőfokon is intenzív a tisztítás, azaz kevesebb energiát kell felhasználni a mosáshoz.A mosási hőmérséklet pár trükkel könnyen csökkenthető, például az ecet vagy a citromsav felgyorsíthatja a nátrium-perkarbonát oldódását, ezáltal akár 30 százalékkal kevesebb energiát használhatunk fel.

150304mosas2.jpg

A mosóporok helyett

Manapság egyre nagyobb divatja van a környezetet óvó megoldásoknak, így az utóbbi években igencsak elterjedtek a mosóporok természetes alternatívái. Könnyen beszerezhető és a mosóport teljesen helyettesítő megoldás a mosószóda, de a vadgesztenyés mosódió is remek helyettesítő, hisz szaponintartalma végzi a tisztítást. A vízlágyító hatású szódabikarbóna is természetes módszer, míg a folteltávolításhoz a gallszappan az ideális. A kályhatulajdonosok örülhetnek, hisz a hamulúg is ideális a ruhák tisztítására.

 

Ha tetszik az összeállítás, nyomj egy lájkot vagy csatlakozz a blog Facebook-oldalához!
Fotók: helpmeclean.com.au, tqn.com, sheknows.com/A cikk a femcafe.hu oldalán is megjelent.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://homeanddecor.blog.hu/api/trackback/id/tr407239763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása